Про діабет



UKR.DIA.12.03.2018

Сьогодні, понад 415 мільйонів осіб – приблизно 9% дорослого населення світу – мають цукровий діабет, більшість з них - діабет 2-го типу. Ця кількість зросла вдвічі з 2000 року, і очікується, що вона перевищить 642 мільйони у 2040 році. Це означає, що захворюваність на діабет досягла рівня глобальної пандемії. Що ж стоїть за цим нестримним зростанням? В перш за все – це зміна стилю життя (харчових звичок і фізичних навантажень), що пов’язано зі стрімким зростанням технічного прогресу і урбанізацією.

Тому вкрай необхідним є усвідомлення можливих факторів ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу, наявність яких свідчить про необхідність своєчасного відповідного обстеження:

1.   Спадковість. Якщо хтось із родини має діабет, ризик захворювання значно зростає.

2.   Надмірна вага або ожиріння. У людей, які тривалий час мають надлишкову вагу або ожиріння, поступово підвищується рівень «несприйняття» клітинами інсуліну – так звана «інсулінорезистентність», для подолання якої необхідно підвищення секреції інсуліну в організмі.

3.   Малорухливий спосіб життя.

4.   Артеріальна гіпертензія.

5.   Серцево-судинні захворювання.

6.   Гестаційний діабет в анамнезі (у жінок).

7.   Синдром полікістозних яєчників (у жінок).

8.   Народження дитини вагою більше 4 кг (у жінок).

9.   Раніше встановлена порушена толерантність до глюкози натще.

Хоча цукровий діабет є серйозним захворюванням, за умови застосування належних заходів, можна навчитися контролювати захворювання і вести повноцінне і активне життя. Багато людей з діабетом 2-го типу, дуже часто навіть не підозрюють, що вони хворі. Це виникає тому, що діабет 2-го типу розвивається повільно, та його симптоми часто залишаються непоміченими. Діабет, що своєчасно не діагностовано чи, який не контролюється, може призвести до важких наслідків, таких як інфаркт, інсульт, ниркова недостатність, втрата зору, ампутація нижніх кінцівок. Для уникнення таких тяжких наслідків необхідно регулярно проходити медичні огляди, у тому числі і виконувати аналіз крові на цукор. Якщо виявлено та встановлено діагноз діабету 2-го типу, надзвичайно важливо приймати необхідне лікування, своєчасно переглядати схему лікування та не боятись призначення інсуліну, при необхідності у ньому.

Про цукровий діабет відомо ще з середини ІІІ-го тисячоліття до нашої ери. До 1923 року це захворювання було вироком, часто смертельним. Відкриття інсуліну стало революцією в медицині та відкрило нову еру надії і життя для людей з цукровим діабетом. Протягом останніх 90 років було зроблено багато відкриттів та вдосконалено методи лікування, які не тільки зберігають життя людям з діабетом, але й дають їм шанс на максимально комфортне життя. Багато хто з відомих людей мали і мають цукровий діабет. Відомі політики, актори і навіть видатні спортсмени зіткнулись з цією проблемою, але це не завадило їм досягти значних успіхів у житті. Головне завдання – досконало вивчити своє захворювання та отримувати правильне лікування.

Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, основною ознакою якого є підвищена кількість цукру у кров`яному руслі. Причина захворювання – недостатня кількість в організмі гормону інсуліну або його неефективна дія.

Для життя, розвитку та виконання роботи наш організм потребує постійного припливу енергії, яка надходить з харчовими продуктами. Перетворення їжі на енергію є одним з найважливіших процесів обміну речовин. В шлунку і кишківнику харчові продукти розпадаються на окремі більш прості речовини. Їжа складається з трьох основних видів поживних речовин: білки, жири, вуглеводи. В процесі травлення білки перетворюються на амінокислоти, жири – на жирні кислоти, а вуглеводи – на глюкозу (цукор). Утворені речовини всмоктуються в кров і надходять до всіх клітин організму. Лише в такому вигляді клітини здатні їх засвоїти. Глюкоза потрапляє в кров після прийому їжі і розноситься по всьому організму, вона відіграє значну роль, як джерело енергії. Глюкоза, що циркулює в крові, може засвоюватись клітинами лише при участі інсуліну – гормону, який виробляється спеціальними клітинами (бета-клітини) підшлункової залози. Інсулін виконує роль своєрідного ключа, який допомагає глюкозі потрапити в клітини і забезпечити їх енергією. Якщо ми не приймаємо їжу, підшлункова залоза виділяє незначну кількість інсуліну, який називається «базальним». Саме він забезпечує потрапляння глюкози до клітин. Але найбільша потреба в інсуліні виникає одразу після прийому їжі, коли в організм потрапляє велика кількість вуглеводів. У відповідь на це з підшлункової залози швидко виділяється додаткова порція «болюсного інсуліну», який допомагає видалити надлишок глюкози з крові і створити запас глюкози у печінці у вигляді глікогену, який буде використовуватися у наступному для забезпечення клітин енергією між прийомами їжі.

В організмі людини постійно підтримується нормальний рівень глюкози в крові:

Натще – від >4,0 до 6,1 ммоль/л та після прийому їжі – до 7,8 ммоль/л.

Якщо у Вас цукровий діабет, Ваш організм не виробляє інсулін взагалі чи виробляє його не достатньо, або Ваш організм не чутливий до інсуліну, якій виробляється. При діабеті рівновага між концентрацією глюкози в крові і кількістю інсуліну, необхідною для його засвоєння, порушена, внаслідок чого рівень глюкози зростає. При високому рівні цукру в крові - «гіперглікемія» - частина глюкози виділяється з сечею; таким чином організм намається видалити надлишок глюкози, що не потрапила до клітин. Але цього буває недостатньо. При недостатній кількості або зниженій ефективності інсуліну клітини організму не можуть засвоювати глюкозу і тому її рівень в крові значно підвищується. Оскільки глюкоза в клітини не потрапляє, вони не отримують необхідної енергії і починають «голодувати», незважаючи на постійно високу концентрацію глюкози в крові. Якщо не лікувати діабет, рівень глюкози буде постійно високим, що стане не тільки причиною поганого самопочуття, а й спричинить розвиток ускладнень з боку практично всіх органів та систем організму, оскільки високий рівень глюкози в крові має токсичний вплив на дрібні та великі судини, які постачають кров у серце, очі, нирки і кінцівкі.

Типи цукрового діабету

Найпоширенішими типами цукрового діабету є цукровий діабет 1-го і 2-го типу.

При цукровому діабеті 1-го типу підшлункова залоза (орган, що виробляє інсулін) не функціонує належним чином. Клітини, що виробляють інсулін, пошкоджені або знищені; в результаті в організмі виробляється мало або взагалі не виробляється інсуліну. Цукровий діабет 1-го типу зазвичай розвивається у дітей, підлітків або молодих людей.

При цукровому діабеті 2-го типу інсулін виробляється в організмі, але в недостатній кількості, або організм не чутливий до дії інсуліну, що виробляється. Цукровий діабет 2-го типу є більш поширеним серед дорослих і літніх людей, особливо з надмірною масою тіла.

Цукровий діабет також може розвиватися під час вагітності. це «гестаційний діабет». Крім того, цукровий діабет може розвиватись внаслідок деяких захворювань підшлункової залози.

Діабет 1-го та 2-го типу відрізняються причинами виникнення, особливостями розвитку та лікуванням, хоча основна ознака в обох випадках однакова - підвищений рівень цукру в крові.

28.05.2010

Повернення до списку