Визначення глікозильованого гемоглобіну (HbA1c)

UKR.DIA.15.03.2016

Досягнення цільових показників HbA1c (глікозильованого гемоглобіну) є основою профілактики ускладнень, знижує витрати на медичну допомогу та підвищує якість життя людей з діабетом.
Зниження рівня НbA1c лише на 1 % зменшує ризик інфаркту міокарда на 14%1, ризик мікросудинних ускладнень на 37%1 і ризик смерті пов’язаної з діабетом на 21%1.
Контролюючи HbA1c кожен пацієнт може значно зменшити ризик розвитку інфаркту міокарда, мікросудинних ускладнень і смерті, пов’язаної із діабетом.

Що таке HbA1c?

HbA1c – показник середнього рівня цукру в крові протягом останніх 3-х місяців, тому його необхідно перевіряти кожні три місяці. Цей аналіз показує, наскільки хорошою або поганою була компенсація діабету за цей період.

Компенсований діабет – показник HbA1c 6,5%-7%*.

Чим вищий рівень HbA1c, тим гірші показники рівня цукру в крові були протягом останнього часу. У разі тривалої декомпенсації діабету значно підвищується ризик розвитку ускладнень та інвалідизації.
Міжнародна діабетична федерація рекомендує при цукровому діабеті досягати рівня HbA1c менше 6,5%, як у здорових людей. Але цільовий рівень HbA1c визначається лікарем індивідуально і залежить від віку хворого та наявності супутніх захворювань. Якщо людина з діабетом, досягає показників (6,5-7%*), тоді діабет вважається компенсованим.

Рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) і еквівалентні концентрації глюкози в плазмі крові2

Рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) Середній рівень глюкози в плазмі крові
6% 7,0 ммоль/л
7% 8,6 ммоль/л
8% 10,2 ммоль/л
9% 11,8 ммоль/л
10% 13,4 ммоль/л
11% 14,9 ммоль/л
12% 16,5 ммоль/л

1.Stratton et. Al. BMJ. 2000;321(7258):405-12
2.За матеріалами Настанов Американської діабетологічної асоціації [American Diabetes Association ] від 2006 року.
*Management of Hyperglycemia inType2 Diabetes: A Patient-Centered Approach Position Statement of the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD)
Silvio E. Inzucchi, Md, Richard M. Bergenstal, Md, John B. Buse, Md, Phd, Michaela Diamant, Md, Phd, Ele Ferrannini, Md, Michael Nauck, Md, Anne L. Peters, Md, Apostolos Tsapas, Md, Phd, Richard Wender, Md, David R. Matthews, Md,1364-1379 Diabetes Care, Volume 35, June 2012

Більш детальну інформацію Ви можете отримати з брошури розміщенної в цьому розділі: file.png переглянути
Також Ви можете звернутись в «Школу Діабету» та до Вашого лікаря.