Інсулінотерапія.

UKR.DIA.21.03.2016

Гормон інсулін є життєво необхідним, тому що саме він сприяє засвоєнню глюкози клітинами. Він відкриває клітини для глюкози і, тим самим, дає їм енергію та нормалізує рівень глюкози в крові (глікемія). В організмі постійно виробляється певна ("базальна") кількість інсуліну. Після прийому їжі, коли в крові підвищується рівень глюкози, виділяється додаткова порція "харчового" інсуліну.

У людей з діабетом 1-го типу інсулін не виробляється взагалі, тому замісна терапія інсуліном – єдиний спосіб зберегти життя і 100% таких хворих потребують введення препаратів інсуліну.

На певному етапі цукрового діабету 2-го типу також порушується утворення та викид інсуліну, і тоді його необхідно додатково вводити ззовні. Абсолютний чи відносний дефіцит інсуліну призводить до того, що глюкоза не може потрапити до клітин і її рівень в крові підвищується.

Ви будете добре себе почувати, зможете уникнути розвитку ускладнень цукрового діабету і вести активний спосіб життя, якщо будете постійно підтримувати рівень цукру в крові в межах від 3,9 до 10 ммоль/л.

Інсулін – найефективніший засіб, що знижує цукор в крові. Сучасні препарати інсуліну ультракороткої, подовженої та комбінованої дії максимально наближено відтворюють фізіологічну концентрацію гормону інсуліну подібно до того, як це відбувається у здорової людини. Саме тому за допомогою цих препаратів можна досягти найкращих результатів лікування.

Лікування інсуліном

Доза та схема введення препаратів інсуліну мають відповідати кількості вуглеводів, які підвищують цукор крові. Базову потребу в інсуліні забезпечує інсулін тривалої дії. "Харчовий" інсулін короткої або ультракороткої дії нормалізує рівень цукру після їжі. Доза "харчового" інсуліну змінюється в залежності від рівня глікемії перед прийомом їжі та кількості хлібних одиниць (ХО), які планується з’їсти.

1 ХО = 10–12 г вуглеводів, що містяться в шматочку хліба вагою 20–25 г.

За допомогою таблиці заміни продуктів за Хлібними Одиницями, Ви можете зробити своє харчування більш різноманітним та повноцінним. Для засвоєння 1 ХО необхідно 1–2 Одиниці інсуліну. Якщо рівень цукру в крові перед прийомом їжі не перевищує 6,5 ммоль/л, вводиться тільки доза, необхідна для засвоєння вжитих ХО. На кожні зайві 1-3 ммоль/л цукру в крові необхідно ввести додатково 1 Одиницю інсуліну короткої або ультракороткої дії.

При цукровому діабеті 2-го типу секреція інсуліну до певної міри зберігається. Інсуліну, як правило, не вистачає в найкритичніший період – після вживання їжі. Не зволікайте з початком інсулінотерапії, якщо дієта, фізичні навантаження і таблетовані цукрознижувальні препарати не нормалізують цукор в крові.

Інсулінотерапія може бути постійною або тимчасовою; інсулін можна приймати окремо чи в комбінації з пероральними цукрознижувальними препаратами.


Зберігання та використання інсуліну

Зберігайте інсулін в холодильнику при температурі від +2°С до +8°С, подалі від морозильної камери.

Ніколи не використовуйте заморожений інсулін або коли термін придатності препарату закінчився.

Інсулін у флаконі або шприц-ручці, який Ви зараз використовуєте, не треба класти до холодильника.

Препарат повністю зберігає свою активність протягом 4-6 тижнів при кімнатній температурі (до 25°С), в залежності від виробника. Обов’язково перевірте інструкцію для медичного застосування саме Вашого інсуліну, щоб це з’ясувати.

Уникайте впливу на інсулін прямих сонячних променів і тримайте його подалі від будь-яких інших джерел тепла.

Суспензію інсуліну перед введенням необхідно ретельно перемішувати поки вона не стане рівномірно білою та мутною.

Інсулін вводять підшкірно, трохи піднявши складку шкіри, під кутом 45°. Немає необхідності обробляти шкіру спиртом.

Після ін'єкції можна притиснути місце уколу чистою ваткою.

Вводьте інсулін кімнатної температури, робіть уколи гострою одноразовою голкою, міняйте місця введення інсуліну!

Більш детальну інформацію Ви можете отримати з брошури розміщеної в цьому розділі: «Iнсулiнотерапiя» Також Ви можете звернутись в «Школу Діабету» та до Вашого лікаря.