Харчування при цукровому діабеті 1-го типу

UKR.DIA.29.03.2016

При цукровому діабеті 1-го типу обов’язково проводиться замісна терапія інсуліном. Дуже важливо також налагодити та підтримувати здорове та збалансоване харчування. Як правило режим харчування повинен складатися з трьох основних прийомів їжі та двох перекусів, які залежать від виду інсуліну, що застосовується, та фізичної активності протягом дня.
Збалансоване харчування – це коли в добовому харчуванні присутні всі групи харчових продуктів – вуглеводи, білки, жири.

Харчування при цукровому діабеті 1-го типу

Ніколи не обмежуйте своє харчування якоюсь окремою групою продуктів.
При цукровому діабеті 1-го типу, правила харчування і введення інсуліну спершу можуть здаватись надскладними. Але з часом, Ви станете експертами в тому, як різні продукти можуть впливати на рівень цукру в крові. Спробуйте вести щоденник харчування.
Основний принцип харчування при цукровому діабеті 1-го типу – збалансованість. Таке харчування насправді нічим особливим не відрізняється від харчування людей без діабету.
Збалансоване харчування складається на 50% з овочів, на 25% з продуктів, що містять білки та жири, та ще на 25% з вуглеводів.

25% БІЛКІВ та ЖИРІВ
м’ясо, курка,риба, яйця, сир
Не підвищують рівень цукру в крові

50% ОВОЧІВ
броколі, капуста, салат, помідори,огірки, морква, спаржа,перець болгарський, гарбуз
Ці продукти незначно підвищують рівень цукру в крові

25% ВУГЛЕВОДІВ
картопля, макаронні вироби, рис, молоко, солодощі, фрукти
Продукти, що підвищують рівень цукру в крові

Харчування при цукровому діабеті 1-го типу

Прості вуглеводи швидко перетравлюються, швидко всмоктуються та, відповідно, швидко підвищують рівень цукру в крові.
Такі вуглеводи ще називають вуглеводами з високим глікемічним індексом (ГІ). В добовому раціоні будь-якої людини швидких вуглеводів має бути не більше 20%. Вони починають всмоктуватись вже в ротовій порожнині та через 5-10 хвилин після вживання потрапляють в кров. Прості вуглеводи містяться в цукрі, меді, фруктових соках. Швидше за все всмоктується глюкоза (виноградний цукор). Саме тому виноград, виноградний сік і родзинки швидко підвищують рівень цукру в крові. І саме такі продукти найкраще приймати при гіпоглікемії (низький рівень цукру в крові).
Складним вуглеводам необхідний тривалий час для засвоєння. Їх також називають вуглеводами з низьким ГІ. В денному раціоні складних вуглеводів має бути 80% від всіх вуглеводів. Складні вуглеводи містять крохмаль. Перш ніж потрапити в кров, крохмаль має бути розщепленим травними ферментами до глюкози. Процес розщеплення крохмалю триває певний час, тому продукти, які містять у своєму складі крохмаль, повільно підвищують рівень цукру в крові. Після споживання складних вуглеводів довгий час не хочеться їсти. До таких вуглеводів відносяться картопля, крупи, зернові, бобові, вироби з муки, макаронні вироби.

Клітковина містить вуглеводи, які не засвоюються організмом. Це група харчових волокон, до яких відноситься клітковина, пектини та гуар. Вони не розщеплюються та не всмоктуються в кров, проходять транзитом через весь шлунково-кишковий тракт, забираючи на себе все шкідливе та не потрібне організму, що утворюється в процесі обміну речовин або надходить ззовні (токсини, мікроби, радіонукліди, важкі метали, холестерин і т.п.). Харчові волокна сприяють нормалізації роботи кишковика та очищенню організму. Тому в добовому раціоні їх має бути не менше 40 грамів.

Продукти, які підвищують рівень цукру в крові, необхідно підраховувати для розрахунку дози інсуліну, що вводиться під їжу.
Їх поділяють на 5 груп продуктів:

  • Зернові – хліб та вироби з муки, макаронні вироби, крупи та кукурудза.
  • Фрукти та ягоди.
  • Картопля.
  • Молоко та молочні продукти.
  • Продукти, які містять простий цукор.
Підрахунок вуглеводів допоможе Вам зрозуміти, як їжа впливає на рівень цукру в крові і контролювати його.

При діабеті зовсім не обов’язково притримуватись суворого режиму харчування та вживати лише спеціальні продукти, особливо якщо інсулін вводиться перед їжею, як при режимі багатократних ін’єкцій чи при лікуванні помпою. Однак, важливо мати стабільні звички в харчуванні та знати вміст вуглеводів в продуктах. Для полегшення підрахунку кількості вуглеводів в продуктах та розрахунку необхідної кількості інсуліну для засвоєння цих вуглеводів була розроблена система Хлібних Одиниць (ХО), або іншими словами, система заміни одиниць вуглеводів.

Вміння правильно підраховувати ХО та визначити дозу інсуліну – правило №1 при цукровому діабеті 1-го типу.

1 ХО відповідає 12 г вуглеводів.
1 ХО підвищує рівень цукру в крові в середньому на 1,7-2,2 ммоль/л.
Для засвоєння 1 ХО необхідно 1-4 ОД інсуліну.

Правила прийому їжі:

  • Основні та додаткові прийоми їжі (перекуси) мають бути приблизно в один і той же час.
  • Плануйте час та склад їжі з урахуванням інших занять протягом дня, наприклад заняття спортом чи сидіння за комп’ютером.
  • Для перекусів вживайте свіжі фрукти
  • При надмірній вазі чи ожирінні, зменшить об`єм і калорійність основних страв та перекусів.
  • Збільшить в своєму раціоні кількість клітковини.

Більш детальну інформацію Ви можете отримати з брошури розміщенної в цьому розділі: file.png переглянути