Рекомендації щодо харчування при цукровому діабеті.

UKR.DIA.31.03.2016

Основою лікування цукрового діабету є дієта - давній метод лікування, який не втратив своєї актуальності і в наш час. За допомогою однієї лише дієти у багатьох випадках вдається знизити рівень цукру у крові, тому дієта важлива для людей з діабетом як 1-го, так і 2-го типу. Поширеною помилковою думкою є те що, при цукровому діабеті необхідно дотримуватися дуже жорсткої дієти: фактично нічого не можна їсти. Це зовсім не так. Принцип дієтотерапії при цукровому діабеті – це фактично принцип «здорового харчування». Не тільки людям з діабетом, а всім бажано обмежити вживання вуглеводів, що легко засвоюються, жирних, копчених продуктів та збільшити вживання овочів. Їсти можна практично все, їжа має приносити задоволення. Питання тільки в кількості та якості їжі…

Рекомендації  щодо харчування при цукровому діабеті

Харчування має бути повноцінним, тобто раціон повинен включати потрібні організму компоненти та забезпечувати його потребу в енергії. Повноцінним слід вважати таке харчування, в якому містяться всі необхідні поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, мінерали і вітаміни. При збалансованому раціоні енергетичні потреби на 40-50% забезпечуються вуглеводами. Рекомендована у добовому раціоні людини з діабетом кількість білків-30-35%, а кількість жирів не повинна перевищувати 15-20%, причому перевагу слід надавати рослинним жирам.

При цукровому діабеті виникає парадоксальна ситуація: з одного боку, вуглеводи є головним джерелом енергії для організму, з іншого боку, саме вуглеводи збільшують рівень цукру в крові. Для того, щоб дотриматись «золотої середини» та використати енергію вуглеводів, без підвищення рівня глюкози в крові необхідно:

  • Максимально обмежити прийом продуктів, які швидко підвищують цукор в крові;
  • Вид і схема прийому цукрознижувальних засобів мають відповідати кількості вуглеводів в раціоні, щоб підтримувати нормальний рівень цукру в крові.

Люди з цукровим діабетом повинні добре знати, як різні продукти впливають на рівень цукру в крові і що необхідно зробити для того, щоб його рівень не виходив за межі норми.