17 Квітня 2017

Продукти, які корисно вживати для кращого контролю діабету 1 та 2 типу.

Більше не стоїть питання – годувати чи не годувати хворого. Питанням є – як і чим годувати.

Арвід Вретлінг.

 

Харчування, різноманітні дієти і корисні продукти завжди були, є і будуть актуальними та цікавими темами, оскільки так склалось, що процес прийому їжі - це необхідність, яка має неабиякі традиційні звички. Харчування для людини з діабетом - це не тільки необхідність, але й лікування. Будь-які ліки можуть нашкодити при неправильному застосуванні. З їжею така сама проблема. Здорова, корисна і правильна їжа лікує, і навпаки, некорисна їжа може зашкодити організму.
 
Можливо Ви помічали, що лікар дуже часто вносить до обов’язкових рекомендацій при лікуванні різних захворювань, специфічну дієту або ж рекомендації з харчування. Як правило, 100% людей відразу переходять до списку призначених ліків, а на дієту та рекомендації не сильно зважають. А все починається з правильного харчування. Для кожного воно своє, але є продукти, які можуть бути корисними для всіх без винятку. Єдиним винятком може бути індивідуальна непереносимість якого-небудь продукту.


 Жирна риба


Жирна риба є одним із самих здорових продуктів харчування.

Лосось, сардини, оселедець, анчоуси і скумбрія є хорошими джерелами омега-3 жирних кислот, які мають значні переваги в профілактиці захворювань серцево-судинної системи.

Споживання достатньої кількості цих жирних кислот на регулярній основі особливо важливо для хворих на цукровий діабет, які мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту.

Омега-3 жирні кислоти захищають клітини, які вистилають кровоносні судини зсередини, зменшують рівень маркерів запалення/атеросклерозу у крові і покращують стан артерій1.

Ряд спостережних досліджень показує, що люди, які регулярно вживають жирну рибу, мають більш низький ризик розвитку серцевої недостатності і менше ризикують померти від хвороб серця2.

У дослідженнях, у літних чоловіків та жінок, які споживали жирну рибу 5-7 разів на тиждень протягом 8 тижнів, значно знизився рівень тригліцеридів і маркерів запалення3.

Риба також є відмінним джерелом високоякісного білка, який збільшує швидкість метаболізму.


Листові зелені овочі



листові зелені овочі, здорове харчування


Листові зелені овочі є надзвичайно поживними, мають низьку калорійність і низький вміст простих вуглеводів, які здатні стрімко підвищувати  рівень цукру в крові.

Шпинат, капуста та інші листові зелені овочі є хорошим джерелом вітамінів і мінералів, в тому числі вітаміну С.

В одному із досліджень було зазначено, що при збільшенні споживання вітаміну С знижується рівень маркерів запалення і цукру в крові у людей з діабетом типу 2 або високим кров'яним тиском4.

Крім того, зелень є хорошим джерелом антиоксидантів - лютеїну і зеаксантину. Ці антиоксиданти захищають очі від макулярної дегенерації і катаракти, які є частими ускладненнями діабету.


Яйця

Дуже довгий час, а саме з 70-х років минулого сторіччя, була розповсюджена хибна думка про шкідливість яєць і їхній вплив на загальний рівень холестерину, підвищення якого сприяє розвитку атеросклерозу.

Але останнім часом, вчені дійшли до висновку, що «шкідливість яєць» - це міф, оскільки вплив продуктів багатих на холестерин, на рівень холестерину в крові доволі незначний. Отже краще вибрати золоту медіану і все ж споживати яйця, але в помірній кількості.

В рамках дослідження 2013 року вченими з Університету Конектикута було продемонстровано, що у людей, які здебільшого дотримувались низьковуглеводної дієти, але при цьому вживали цільні яйця (білок і жовток) – спостерігалось підвищення чутливості до інсуліну і покращення інших параметрів, пов’язаних з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

До складу яєць входить не тільки «здоровий» холестерин, але й всі незамінні амінокислоти, вітаміни, мінерали, антиоксиданти, які захищають наші очі. До того ж 1 яйце - це лише 70 кілокалорій. Крім того, жовток містить значну кількість холіну, який є дуже важливим для гарної роботи мозку, і який є дуже важливим для розвитку плоду під час вагітності.

 

Кориця



кориця.jpg мелена кориця.jpg


Кориця дуже смачна пряність з потужною антиоксидантною активністю.

Кілька контрольованих досліджень показали, що кориця має здатність знижувати рівень цукру в крові і поліпшувати чутливість до інсуліну5,6.

Довгостроковий контроль діабету зазвичай визначається шляхом визначення глікованого гемоглобіну HbA1c, який відображає середньодобовий рівень цукру в крові протягом останніх 2-3 місяців.

В США, на базі декількох військових клінік, проводилось рандомізоване дослідження у хворих з цукровим діабетом 2-го типу (109 пацієнтів). У групи пацієнтів, які споживали корицю (1 гр в капсулах) протягом 90 днів, глікований гемоглобін знижувався на 0,83%. в той час як у пацієнтів, що отримували тільки стандартне лікування, він знижувався лише на 0,37%.

Нещодавній аналіз результатів 10 досліджень встановив, що кориця може також знижувати рівень холестерину і тригліцеридів у крові (23).

Пам’ятайте, це відноситься виключно до споживання справжньої кориці, а не її дешевого замінника - касії. Оскільки касія на вигляд схожа на справжню корицю, нею часто заміщують дороговартісну корицю. У супермаркетах та магазинах зазвичай продають касію мелену. На відміну від кориці,в касії міститься набагато більша кількість кумаринів. Кумарини у великій кількості шкодять здоров’ю.

Справжня цейлонська кориця, достатньо м’яка та має не дуже сильний аромат.

 

Насіння Чіа



чіа.jpg


Насіння чіа є прекрасним харчуванням для людей з діабетом. Це давня рослина, яка була розповсюджена в доколумбовий час на території сучасної Мексики.

Насіння містить високу кількість клітковини, але з низьким вмістом простих вуглеводів.

В'язка клітковина насіння чіа допомагає знизити рівень цукру в крові, сповільнюючи швидкість, з якою їжа рухається по кишечнику і всмоктується у кров.

Насіння чіа зменшує відчуття голоду та подовжує тривалість відчуття насичення. Крім того, клітковина може зменшити загальну калорійність їжі, яка вживається під час прийому їжі8


Куркума



куркума.jpg


Куркума – це дуже корисна для здоров'я спеція.

До складу куркуми входить активний інгредієнт, куркумін, який може знизити рівень маркерів запалення і рівень цукру в крові, зменшуючи ризик серцевих захворювань9.

Більш того, куркумін покращує функцію нирок у хворих з цукровим діабетом. Це важливо, тому що діабет є однією з провідних причин ниркової недостатності10.

На жаль, куркумін не засвоюється в організмі в повному обсязі. Для підвищення засвоєння його необхідно вживати з піперином, що міститься в чорному перці11.


Горіхи




горіхи.jpg


Всі види горіхів містять клітковину і невелику кількість легкозасвоюваних вуглеводів, хоча деякі з них більше, ніж інші.

Дослідження показали, що регулярне споживання горіхів може зменшити прояви запалення і знизити рівень цукру в крові та HbA1c.

В одному із досліджень, люди з діабетом, які включали 30 грамів волоських горіхів в свій щоденний раціон, протягом одного року схудли, у них поліпшився склад тіла і спостерігалося значне зниження рівня інсуліну12.

Це відкриття дуже важливо, тому що люди з діабетом 2 типу часто мають підвищений рівень інсуліну в крові, що пов'язано з ожирінням.

Крім того, деякі дослідники вважають, що постійно високий рівень інсуліну в крові збільшує ризик інших серйозних захворювань, таких як рак і хвороба Альцгеймера13.


Полуниця




полуниця.jpg


Органічна полуниця містить значну кількість антиоксидантів - антоціанів, які забарвлюють її в червоний колір.

Антоціани знижують рівень холестерину та інсуліну після прийому їжі. Вони також покращують рівень цукру в крові і знижують ризик серцево-судинних ускладнень при діабеті 2-го типу.

Але головне - споживати домашню полуницю, оскільки вирощена в промислових масштабах може містити значну кількість пестицидів та нітратів.

Броколі



броколі.jpg


Броколі є одним з найбільш поживних овочів.

Половина чашки вареного броколі містить всього 27 калорій і 3 грами засвоюваних вуглеводів, а також інші важливі поживні речовини (вітамін С і магній).

Дослідження пацієнтів з цукровим діабетом виявили, що броколі може допомогти знизити рівень інсуліну в крові та захистити клітини від шкідливої дії вільних радикалів, що утворюються в процесі обміну речовин.

Більш того, броколі є ще одним чудовим джерелом лютеїну і зеаксантину. Ці важливі антиоксиданти допомагають запобігти ураженням очей.


Насіння льону



льон.jpg


Насіння льону є дуже корисним. Воно містить значну кількість нерозчинної клітковини, яка складається з лігнанів, що можуть зменшити ризик захворювань серця і поліпшити контроль цукру в крові.

Люди з діабетом 2-го типу, які вживали насіння льону (лігнани) протягом 12 тижнів досягли значного поліпшення рівня глікованого гемоглобіну14.

Інше дослідження показало, що насіння льону може знизити ризик інсульту і потенційно знизити дозування ліків, необхідних для профілактики утворення тромбів .

Льон має дуже високий відсоток в'язкої клітковини, яка покращує роботу кишківника, збільшує чутливість до інсуліну і почуття ситості.

Перед застосуванням, насіння льону необхідно подрібнити. Подрібнене насіння потрібно зберігати в закритому посуді в темному та прохолодному місці, для запобігання прогірклості (при взаємодії з киснем).

 

Яблучний оцет


Яблучний оцет має безліч переваг для здоров'я.

Незважаючи на те, що він виробляється з яблук, цукор ферментується в оцтову кислоту і отриманий продукт містить менше 1 грама вуглеводів на столову ложку.

Яблучний оцет, як додаток до харчування, показаний для поліпшення чутливості до інсуліну і зниження рівня цукру в крові натще. Яблучний оцет може також зменшити підйом рівня цукру в крові після їжі на цілих 20% при споживанні з їжею, що містить вуглеводи15 .

В одному із досліджень, пацієнти з погано контрольованим діабетом досягали зниження рівня цукру в крові натще на 6%, при застосуванні 2-х столових ложок яблучного оцту перед сном16.

Яблучний оцет може сповільнювати спорожнення шлунку і довше підтримувати відчуття ситості.

Для того щоб включити яблучний оцет в свій раціон, можна почати з 1 чайної ложки на склянку води щодня та поступово збільшувати об’єм до 2-х столових ложок на день.

 

Ви можете включати та поєднувати наведені продукти до звичних прийомів їжі. Наприклад, мелене насіння льону змішувати з горіхами та додавати їх до будь-якого салату.

Салати заправляти оливковою олією чи маслом льону, та додавати яблучний оцет.

Насіння чіа додавати по чайній ложці в йогурт чи кефір.

Куркуму можна вживати розведеною в склянці теплої води натще.

Під час сніданку з’їдати одне варене яйце чи паровий омлет.

В обід споживати рибу разом з відвареною броколі.

А полуницю, в її сезон, споживати в якості перекусу в першу половину дня.

Корицею можна посипати яблука після запікання чи тушкування.

Смачної та здорової їжі!



UKR.DIA.03.04.2017

 Посилання: 

1.Stirban A, Nandrean S, Götting C, Tamler R, Pop A, Negrean M, Gawlowski T, Stratmann B, Tschoepe D. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):808-13. doi: 10.3945/ajcn.2009.28374. Epub 2010 Jan 13.

Effects of n-3 fatty acids on macro- and microvascular function in subjects with type 2 diabetes mellitus.

 

2. Djoussé L, Akinkuolie AO, Wu JH, Ding EL, Gaziano JM. Clin Nutr. 2012 Dec;31(6):846-53. doi: 10.1016/j.clnu.2012.05.010. Epub 2012 Jun 6.

Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis.

 

3.Zhang J, Wang C, Li L, Man Q, Song P, Meng L, Du ZY, Frøyland L. Nutr Res. 2010 Jul;30(7):447-54. doi: 10.1016/j.nutres.2010.06.010.

Inclusion of Atlantic salmon in the Chinese diet reduces cardiovascular disease risk markers in dyslipidemic adult men.

 

4. Ellulu MS, Rahmat A, Patimah I, Khaza'ai H, Abed Y.Drug Des Devel Ther. 2015 Jul 1;9:3405-12. doi: 10.2147/DDDT.S83144. eCollection 2015.

Effect of vitamin C on inflammation and metabolic markers in hypertensive and/or diabetic obese adults: a randomized controlled trial.

 

5.Bernardo MA, Silva ML, Santos E, Moncada MM, Brito J, Proença L, Singh J, de Mesquita MF. J Diabetes Res. 2015;2015:913651. doi: 10.1155/2015/913651. Epub 2015 Jul 14.

Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentration.


6.Magistrelli A, Chezem JC. J Acad Nutr Diet. 2012 Nov;112(11):1806-9. doi: 10.1016/j.jand.2012.07.037.

Effect of ground cinnamon on postprandial blood glucose concentration in normal-weight and obese adults.

 

7.Crawford P.J Am Board Fam Med. 2009 Sep-Oct;22(5):507-12. doi: 10.3122/jabfm.2009.05.080093.

Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial.

 

8. Wanders AJ, van den Borne JJ, de Graaf C, Hulshof T, Jonathan MC, Kristensen M, Mars M, Schols HA, Feskens EJ.Obes Rev. 2011 Sep;12(9):724-39. doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00895.x. Epub 2011 Jun 16.

Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials.

 

9. Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM.Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55.

Curcumin: a natural product for diabetes and its complications.

 

10. Moreillon JJ, Bowden RG, Deike E, Griggs J, Wilson R, Shelmadine B, Cooke M, Beaujean A.J Complement Integr Med. 2013 Jul 1;10. pii: /j/jcim.2013.10.issue-1/jcim-2012-0011/jcim-2012-0011.xml. doi: 10.1515/jcim-2012-0011.

The use of an anti-inflammatory supplement in patients with chronic kidney disease.

 

11. Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS.Planta Med. 1998 May;64(4):353-6.

Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.

12. Tapsell LC1, Batterham MJ, Teuss G, Tan SY, Dalton S, Quick CJ, Gillen LJ, Charlton KE.Eur J Clin Nutr. 2009 Aug;63(8):1008-15. doi: 10.1038/ejcn.2009.19. Epub 2009 Apr 8.

Long-term effects of increased dietary polyunsaturated fat from walnuts on metabolic parameters in type II diabetes.

 

13. Schilling MA. J Alzheimers Dis. 2016;51(4):961-77. doi: 10.3233/JAD-150980.

Unraveling Alzheimer's: Making Sense of the Relationship between Diabetes and Alzheimer's Disease1.

 

14. Pan A, Sun J, Chen Y, Ye X, Li H, Yu Z, Wang Y, Gu W, Zhang X, Chen X, Demark-Wahnefried W, Liu Y, Lin X.PLoS One. 2007 Nov 7;2(11):e1148.

Effects of a flaxseed-derived lignan supplement in type 2 diabetic patients: a randomized, double-blind, cross-over trial.

 

15. Mitrou P, Petsiou E, Papakonstantinou E, Maratou E, Lambadiari V, Dimitriadis P, Spanoudi F, Raptis SA, Dimitriadis G.J Diabetes Res. 2015;2015:175204. doi: 10.1155/2015/175204. Epub 2015 May 6.

Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes.

 

16. Andrea M. White, PHD and Carol S. Johnston, PHD From the Department of Nutrition, Arizona State University, Mesa, Arizona Diabetes Care 2007 Nov; 30(11): 2814-2815.

Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults With Well-Controlled Type 2 Diabetes