Ожиріння — двоюрідний брат діабету

Поділитися на facebook
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print

Існує стереотип, що ожиріння —проблема американців, котрі цілими днями сидять в офісах на Мангеттені та їдять лише гамбургери, запиваючи кока-колою. Нібито, це в них кожен другий має проблему з надлишковою масою тіла, а ми, українці, від цього далекі. Це не зовсім так. В Україні ожиріння виявляють майже у 30% працездатного населення, а зайву вагу – у кожного четвертого мешканця країни. А от поширеність діабету серед українців збільшилася за останніх 10 років наполовину.Збіг? Розберемося.

Поклик предків

Люди народжуються товщими порівняно з малюками тварин. У людини в тілі приблизно 15% жиру, а у шимпанзе — 4 чи 5%. У цьому винен мозок. Більший, ніж у шимпанзе, він використовує аж 20% метаболізму, працюючи навіть коли ми спимо.

До того ж беззахисність новонароджених змусила їхніх батьків мати кілька зайвих кілограмів, щоб дбати про дітей під час голодних часів.

Ми еволюціонували, щоб хотіти їжу, яку легко перетворити на жир

«Матерям потрібно… виробляти грудне молоко, навіть якщо вони самі в той день нічого не їли. Важливість жиру для виживання вже давно є першочерговою для людини. Ми еволюціонували, щоб хотіти їжу, яку легко перетворити на жир», — пояснює професор Гарвардського департаменту еволюційної біології Деніел Ліберманн.3

Пастка, що йде по спіралі

За часів Палеоліту люди, з одного боку, були дуже активними, вони потребували багато калорій і намагались наїстися та накопичити їх про запас. З іншого боку, в періоди спокою вони легко набирали вагу. Інстинкти, які допомагали первісним людям виживати, разом із сучасною дієтою, багатою на рафіновані вуглеводи та червоне м’ясо, створили націю, що страждає від ожиріння.

«Це не просто пастка, це пастка, що йде по спіралі», — зазначає Осама Гемді, терапевт у Гарвардському центрі діабету імені Джосліна. На думку Гемді, навіть на перший погляд можна помітити величезний зв’язок між масою тіла людини і її здоров’ям.

Так вважає не лише Гемді. Професор епідеміології та харчування у Гарвардській школі суспільного здоров’я Волтер Вілетт провів разом із колегами дослідження. Воно показало, що ожиріння збільшує ризик захворіти на діабет у шістдесят разів. Не всі у Гарварді були готові до такої правди. «Нам було дуже складно опублікувати нашу роботу, — пояснює Вілетт і додає: Нам не вірили».4

Трохи конспірології

Чому суспільству не повірити б Вілетту та його команді? Відповідь має докторка Маргарет Чен, генеральна директорка Всесвітньої організації охорони здоров’я до 2017 року.

У 2016 році вчена виступила на засіданні Національної академії медицини у Вашингтоні. Вона заявила, що головний фактор глобальної епідемії ожиріння — міжнародна продовольча система. Докторка Чен наголосила, що чинні правила міжнародної торгівлі та реклама шкідливої їжі й напоїв, орієнтована у першу чергу на дітей, також підвищує ризики ожиріння.

Маргарет процитувала доповідь, у якій сказано, що у 1960-х роках виробники цукру щедро платили дієтологам одного з престижних університетів. А ті, у свою чергу, замовчували роль цукру у розвитку діабету.5

Смертельне випробування для підшлункової залози

На щастя, тепер ніхто не приховує, що на інсулінорезистентність — головну причину діабету — впливає маса тіла.

У людей з ожирінням збільшується кількість неетерефікованих жирних кислот, гліцерину, гормонів та протизапальних маркерів. Ці речовини беруть участь у розвитку інсулінорезистентності. При інсулінорезистентності чутливість тканин до інсулину знижена, тому глюкоза не може потрапити до клітин. Її концентрація в крові зрастає, в той час, коли клітини відчувають енергетичний голод («голод при достатку»). Мозок, отримавши від голодних клітин сигнал «SОS», дає команду підшлунковій залозі збільшити кількість инсулину.

тому підшлункова залоза виробляє ще більше інсуліну. Врешті-решт вона виснажується, що спричиняє зменшення рівня інсуліну. Наслідок — діабет.

Це не єдиний фактор ризику: ожиріння може напряму вразити підшлункову залозу. Через надлишкову масу її бета-клітини ушкоджуються, тож підшлункова вийде з ладу та не зможе виробляти інсулін.

Якщо ці два фактори накладуться один на інший, розвиток діабету стане неминучим.6

Який тип фігури небезпечніший?

Не у всіх людей з ожирінням однакові шанси захворіти на діабет.

У людей з типом фігури «яблуко» він вищий, бо більша частина зайвої маси тіла припадає на живіт. Ті, чиє тіло стилісти відносять до типу «груша», більшу частину жиру носять у стегнах, тому їм менше загрожує інсулінорезистентність. 7

Причини ожиріння

Одна з головних — «перебір» калорій. У середньому чоловікам потрібно близько 2500 калорій на день, а жінкам — 2000. Може здатися, що це багато, але цей рівень легко перевищити, якщо вживати шкідливу їжу. Наприклад, великий гамбургер, картопля фрі та молочний коктейль принесуть 1500 калорій. А це лише одне споживання їжі! Також не варто забувати, що багато людей не займаються спортом, а отже, багато калорій не спалюються та перетворюються на жир.8

Слідкувати за кількістю вжитих калорій не складно. Можна завантажити калькулятор калорій на мобільний телефон. Достатньо ввести калорійність продуктів, їхню масу — і додаток підкаже, скільки калорій ви отримали за одне споживання їжі.

Ожиріння не приходить за одну ніч — це результат довгих років неправильного харчування. Тому щоб ніколи з ним не зіштовхнутися, варто змінити деякі звички вже зараз.

Читайте корисні поради щодо правильного харчування тут

Здорове тіло обов’язково скаже вам «дякую» відсутністю багатьох неприємних хвороб, у тому числі й діабету.

Радимо почитати

«Голодний мозок. Як перехитрити інстинкти, які змушують нас переїдати». Стефан Дж. Гійаней, нейробіолог, доктор медицини.

Найкраща книга 2018 року за версією Weekly.

Поділитися на facebook
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
ПІДПИСКА

Підсумки тижня

7 днів – в одному повідомленні
Пояснюємо, що нового у світі діабету

Приєднуйтесь до нас!

Поговоримо про гіпо

Реальні історії життя людей з діабетом

Ілона

Я “зустрічаюся” з гіпо досить часто: принаймні один раз на тиждень маю легку гіпоглікемію. Я можу відчувати запаморочення та тремтіння рук, можу зовсім не відчувати, а глюкометр все одно показує 2,2 ммоль/л

Марина

У моєму житті було дві дуже важких гіпоглікемії. Одна трапилася зі мною вдома, коли я була вагітна, друга – з нез’ясованих причин – на ринку, на одеському Привозі

Останні новини

Світові новини щодо діабету

Важливі факти, складні теми – простими словами 

Останні новини

Світові новини щодо цукрового діабету

Приєднуйтесь до нас

Слідкуйте за новинами у світі діабету

Поговоримо про гіпо

Реальні історії людей з діабетом

Важливі факти, складні теми – простими словами

Приєднуйтесь до нас!

Знайдіть однодумців

Поговоримо про гіпо

Реальні історії життя людей з діабетом

Останні новини

Світові новини щодо цукрового діабету