Все що потрібно знати про хлібні одиниці.

UKR.DIA.31.03.2016

Зовсім не обов’язково дотримуватись суворого режиму харчування та вживати лише спеціальні продукти виключно із-за діабету, особливо якщо інсулін вводиться перед їжею, як при режимі багатократних ін’єкцій, так і при лікуванні помпою. Однак, важливо мати стабільні звички в харчуванні та знати вміст вуглеводів в продуктах, для підрахунку Хлібних Одиниць. Це необхідно для визначення правильної дози інсуліну під їжу. При цукровому діабеті 1-го типу можна жити повноцінним життям, отримувати задоволення від їжі і досягати контролю діабету!

Все що потрібно знати про хлібні одиниці

Система Хлібних Одиниць (ХО) або, іншими словами система заміни одиниць вуглеводів, зручна при щоденному плануванні харчування, коли виникає потреба порівняти кількість вуглеводів, які містяться в різних продуктах, щоб урізноманітнити свій раціон.

1ХО=12 г вуглеводів=50 ккал

Для повного засвоєння організмом 1 ХО необхідно 1-2 Од інсуліну.

Система заміни ХО дозволяє вживати однакову кількість вуглеводів, використовуючи за бажанням різноманітні продукти. За впливом на рівень цукру в крові вуглеводи поділяються на «легкі» та «складні».

  • Прості або «легкі» вуглеводи (цукор, цукерки, кондитерські вироби, солодкі напої і соки з цукром, мед) швидко та значно підвищують цукор в крові, тому їхнє вживання необхідно обмежити. Ці продукти необхідно використовувати для нормалізації цукру при розвитку гіпоглікемії
    (цукор в крові менше 3,9 ммоль/л).
  • «Складні» вуглеводи містять клітковину або жири, тому вони повільно всмоктуються і підвищують рівень цукру в крові поступово. До них відносяться: картопля, кукурудза, фрукти, ягоди, крупи, хліб, молочні продукти. Щоб уникнути різких коливань цукру в крові та введення великих доз інсуліну під їжу, не рекомендовано вживати більше 7 ХО за один прийом їжі. Приймайте їжу регулярно та коригуйте дозу інсуліну в залежності від апетиту та вмісту вуглеводів в їжі.

Правила прийому їжі:
- Основні та додаткові прийоми їжі (перекуси) мають бути приблизно в один і той же час.
- Плануйте час та склад їжі з урахуванням інших занять протягом дня, наприклад заняття спортом чи сидіння за комп’ютером.
- Для перекусів вживайте свіжі фрукти.
- При надмірній вазі чи ожирінні, зменшить об`єм і калорійність основних страв та перекусів.
- Збільшить в своєму раціоні кількість клітковини.

Існують таблиці з переліком різноманітних продуктів розрахованих в грамах що відноситься 1 ХО.

Ви можете собі завантажити ці таблиці.
Завантажте також щоденник самоконтролю, який містить в собі таблиці продуктів