Пошук
Close this search box.

Дієта при діабеті 1 типу

Діабет 1 типу – хронічне захворювання, тому багато хто впевнений, що такий діагноз повністю підкорює собі життя людини: від денного розпорядку до набору харчів на столі. Насправді ж дієтичні рекомендації для людини з діабетом точнісінько такі, як і для решти: просто обирайте здорове повноцінне харчування. Цього цілком достатньо
Table of Contents

Діагноз цукровий діабет 1 типу – поважна причина бути завжди уважним до себе. Відсутність цільової дієти не означає, що вам можна їсти геть усе попри склад та кількість харчів.

Чому харчова поведінка є важливою для людини з діабетом 1-го типу

Діабет 1 типу – нестача гормону інсуліну, що контролює рівень глюкози у крові. Тобто, без допомоги ззовні у вигляді ін’єкцій інсуліну рівень цукру у крові сягає надто високих значень, а тривале перевантаження організму глюкозою – вірний шлях до розвитку багатьох супутніх патологій.

А звідки ж ми беремо стільки цукру? Звичайно, з їжі. Наші харчі – це білки, жири та вуглеводи, котрі організм перетворює на енергію. І майже кожен продукт або страва несуть певне цукрове навантаження – деякі миттєво підіймають рівень глюкози в крові, а деякі практично не впливають на нього.

Саме тому люди з діабетом 1 типу, котрі не в змозі самотужки подолати цукрові «багатства», повинні зважати на власний раціон, аби надлишок глюкози не став причиною дискомфорту або глікемічної кризи.

Хто тут головний

Найбільший вплив на рівень цукру в крові спричиняють вуглеводи: в процесі їх розщеплення власне й утворюється глюкоза. З ними ми будемо особливо обережними. Кількість вуглеводів у раціоні визначає обсяг інсуліну, котрий вам потрібно отримати у вигляді ін’єкції.

А от білки та жири – джерело амінокислот та жирних кислот, у ланцюжку їх розщеплення немає глюкози. Проте велика кількість жирів може спричинити набір ваги, а зайві кілограми ускладнюють процес компенсації діабету. 1

Харчова мета людини з діабетом 1 типу

Чому потрібно контролювати, що ми їмо? Все дуже просто: вам треба вміти чітко визначити, коли та скільки ввести інсуліну, щоби рівень глюкози в крові залишався у межах норми. Тобто харчовий самоконтроль – засіб вдалої компенсації діабету та збереження здоров’я. 2

Сучасні прилади (інсулінова помпа, пристрої безперервного моніторингу глюкози) дарують більшу свободу у виборі продуктів та графіку харчування. Але такі «бонуси» не є дозволом їсти все, що завгодно і скільки завгодно. Пристрої просто роблять ваше життя простішим у плані самоконтролю.

Як оцінити вуглеводне навантаження продуктів

Оскільки наша проблема – різні швидкість та рівень підвищення рівня цукру у крові в залежності від вживання тих чи інших продуктів, то й харчі ми повинні оцінювати з тієї ж точки зору.

Для цього існує поняття «глікемічний індекс» (GI) – числова оцінка конкретного продукту по шкалі від 1 до 100 в залежності від того, наскільки швидко його вживання провокує підйом рівня цукру в крові.

Наприклад, цукор (чистесенька глюкоза) за цією шкалою має найвищий індекс у 100 одиниць.

Чим нижчим є глікемічний індекс, тим повільніше підіймається рівень глюкози у крові після його вживання. Тобто в організму є достатньо часу для синтезу інсуліну, а у вас (або у пристрою) – для розрахунку та введення потрібної дози гормону.

Загалом, оброблені продукти мають вищий глікемічний індекс, і чим вищий ступінь обробки, тим вищий і індекс. А от харчі з великим вмістом клітковини та корисних жирів можуть похизуватися напрочуд низьким глікемічним індексом.

А для того, аби оцінити реальний вплив їжі на рівень цукру в крові існує трошки інше поняття «глікемічне навантаження». Цей показник демонструє як підіймає цукор чітко визначена кількість продукту. Саме тому потрібно завжди проводити паралелі з реальним обсягом порції, адже, наприклад, кавун має не дуже прийнятний для діабету глікемічний індекс – близько 80. Але у 100-грамовій порції кавуна всього лише 5 г вуглеводів. Можна ласувати спокійно! 3

Отже, глікемічне навантаження допомагає вирахувати, скільки ви можете з’їсти продукту, не втративши при цьому нормальний рівень глюкози в крові.

Які продукти є рекомендованими до вживання при діабеті 1 типу

Повернемось до класичної розкладки: вуглеводи, білки, жири.

Вуглеводи

Вуглеводи – основне джерело глюкози в організмі. Існують складні та прості вуглеводи. Складні вуглеводи – принада, в основному, цільнозернових продуктів, які мають додаткове корисне навантаження у вигляді клітковини, вітамінів. Вони уповільнюють процес всмоктування глюкози і підтримують стабільний рівень цукру у крові.

Що краще

Найкращими у цій категорії є:

  • коричневий рис;
  • плющена вівсянка;
  • кіноа;
  • овочі;
  • фрукти;
  • квасоля;
  • сочевиця.

А от прості вуглеводи миттєво всмоктуються і так само миттєво підіймають рівень цукру в крові, тому такі швидкісні вуглеводні «бомби» ускладнюють процес стабілізації рівня глюкози у крові.

Зазвичай подібні продукти легко упізнати навіть за кольором – вони геть усі білі:

  • цукор;
  • макарони;
  • білий хліб;
  • печиво та випічка з білої муки;
  • біла картопля.

До переліку обов’язково слід додати солодкі газовані напої, хоч би якого кольору вони не були – це «найпрудкіші» прості вуглеводи.

Завдання людини з діабетом 1 типу – віддавати перевагу складним вуглеводам, обмежуючи споживання простих.

Читайте також: Корисні овочі для людей з діабетом

 Коли краще

До речі, дієтологи твердять, що вуглеводи на сніданок – кращий вибір. Адже за час нічного голодування організм добряче відпочив та підготувався до «зустрічі» з ними. А от ввечері, коли такого тривалого відрізку голодування нема, та сама порція вуглеводів, що й зранку, може сильніше вплинути на коливання рівня цукру в крові.

Крім того, по обіді, після 16:00, метаболізм людини природним чином уповільнюється. То ж навіть корисні, але солодкі на смак морква чи бурячок, якими ви поласували ввечері, можуть більшою мірою підвищити рівень глюкози у крові.

Детальніше в: Такі різні вуглеводи

Білки

Білок – джерело стабільного неквапливого процесу отримання енергії з відносно невеликим впливом на рівень цукру в крові.

Найкориснішими є білки рослинного походження. Це:

  • боби;
  • сочевиця;
  • горіхи та горіхова олія;
  • насіння;
  • горох;
  • соєві продукти.

Білки нерослинного походження рекомендовано вживати рідше – кілька разів на тиждень. Серед схвалених дієтологами продуктів:

  • риба;
  • морепродукти;
  • курка;
  • індичка;
  • яйця;
  • йогурт без цукру та наповнювачів.

Є низка продуктів, яких лікарі радять уникати. Серед них:

  • червоне м’ясо;
  • ультрапастеризовані неорганічні молочні продукти.

Хоч білки і не так сильно впливають на рівень цукру у крові, проте й для них дієтологи визначили оптимальні часові проміжки для вживання. Ударну порцію білків теж краще вжити до обіду, адже у другій половині дня деякі продукти, особливо молоко та солодкі страви на кшталт запіканки, сирників чи солодкого йогурту, спричиняють піки глюкози в крові.

Читайте також:
Харчування при цукровому діабеті 1-го типу
Харчування при цукровому діабеті 2-го типу

Жири

Жири самі по собі майже не впливають на рівень цукру в крові, проте вони в змозі значно уповільнити процес всмоктування вуглеводів.

Корисними є продукти, що містять мононенасичені та поліненасичені жири (жирні кислоти омега-3 та омега-6):

  • авокадо;
  • мигдальне молоко;
  • жирна риба;
  • горіхи та горіхова олія;
  • оливки та оливкова олія;
  • насіння.

У перелік харчів з поганою жировою репутацією відносять  продукти з насиченими жирами:

  • вершкове масло та сир;
  • цільне молоко;
  • сало;
  • жирні яловичина та свинина;
  • шкірка з індички та курки.

Найбільш небажаними на столі є трансжири, котрими напхані:

  • смажений фастфуд;
  • випічка;
  • попкорн, чіпси, крекери;
  • маргарин, різноманітні пастоподібні продукти для бутербродів. 4, 5

Висновок

Враховуючи поради, викладені вище, найкраще більшу частину дозволеної кількості жирних продуктів вжити до вечері, аби не навантажувати організм перед сном. Тим більше, що уповільнений ввечері метаболізм дбайливо складає отриману з харчів енергію у жирові «льохи». Тобто, вечірні посиденьки з жирними стравами можуть нагородити вас ще й зайвою вагою.

Отже, більшу частину вуглеводів, білків та жирів відправляйте до ранкового чи денного меню, плануючи вечерю якомога більш легкою.

Читайте також: Вчимося розуміти етикетки продуктів

Якщо ж дієта, то яка саме

Американська діабетологічна асоціація вважає, що оптимальним вибором для людей з діабетом 1-го типу є середземноморська дієта. 6

Саме ця схема харчування є найбільш наближеною до максимально здорового та повноцінного плану харчування без значних обмежень. Вона заснована на традиційному харчуванні мешканців середземноморського узбережжя та передбачає вживання різноманітних свіжих харчів, серед яких багато цільнозернових та морських продуктів. Відсутність суворих заборон дозволяє уникнути дефіциту поживних речовин, адже різноманітність та багатство вибору харчів допомагає підтримувати потрібний баланс вітамінів та мікроелементів у їжі.

Крім того, серед ускладнень з діабетом часто зустрічаються захворювання серцево-судинної системи, а середземноморська дієта є визнаною «рятівницею» від подібних проблем. 7

Ще один вдалий вибір – флекситаріанська дієта – наполовину вегетаріанський спосіб харчування, де перевага надається продуктам рослинного походження (у фаворі овочі, фрукти, продукти з цілого зерна), а вживання продуктів тваринного походження обмежується.

Ця дієта так само є різноманітною та оптимальною за балансом поживних речовин – те, що треба! 8

Відомий американський журнал новин US News & World Report на початку 2021 року опублікував традиційний перелік найпопулярніших дієт. У категорії «Найкращі дієти для діабету» перше місце поділили між собою флекситаріанська та середземноморська дієти. 9

Висновок

Отже, здоровий глузд, розумний самоконтроль, різноманіття корисних харчів та позитивний настрій – головні засади харчування для людей з діабетом 1-го типу. Здоровий спосіб життя і правильне харчування, як його невід’ємна частина, творять справжні дива та дозволяють попри хронічну недугу не втрачати повноту життя.

UA21CD00057