Глюкоза в крові

Рівень цукру в крові – один з найбільш значущих показників стану здоров’я. Від нього залежить не лише комфорт буття, а й методи визначення стратегії лікування різноманітних захворювань та успіх роботи обраної схеми терапії
Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
Table of Contents

Глюкоза – це цукор, котрий циркулює в крові та забезпечує наш організм енергією. Звідки ж він береться?

Наша їжа – коктейль з білків, жирів та вуглеводів. За дотримання енергетичного балансу відповідають вуглеводи: травна система розщеплює їх на різноманітні молекули цукру. Серед них є глюкоза – простий цукор, котрий клітини і перетворюють на енергію.

Але цей процес вимагає певної допомоги. І організм має свого помічника – це інсулін, гормон білкової природи, який готує клітину до прийому глюкози та перетворення її на енергетичні «харчі» для організму. Його роль в біологічному процесі є неоціненною: якщо інсуліну бракуватиме, клітини тіла голодуватимуть навіть за умови, коли кількість вуглеводів, що надійшла ззовні з їжею, була цілком достатньою. 1

Норми рівня глюкози в крові

За медичними нормами склад крові повинен відповідати чітко окресленим лікарями значенням. Будь-які відхилення від нормативних меж свідчать про відповідні розлади в роботі організму. Зокрема, діабет характеризується підвищеним значенням рівня цукру в крові.

Саме тому вчасна перевірка стану здоров’я за допомогою лабораторних досліджень – запорука вчасного виявлення відхилень та початку необхідної терапії.

Для людей без діабету:

  • Норма глюкози натщесерце складає від 4,0 до 5,5 ммоль/л;
  • Норма глюкози за 2 години після їжі є нижчою за 7,8 ммоль/л.
  • HbA1C (глікований гемоглобін) цей показник має бути нижчим за 5,6 %

Для людей з діабетом:

  • Для людей з діабетом будь-якого типу норма рівня глюкози натщесерце становить: від 4,4 до 7,2 ммоль/л;
  • Рівень глюкози за 2 години після їжі має бути нижчим за 10,0 ммоль/л;
  • HbA1C (глікований гемоглобін) не вищий за 7,0 % для більшості дорослих невагітних. Має індивідуальні значення в залежності від віку та супутніх захворювань

Діабет діагностують базуючись на наступних результатах тестів:

  • Предіабет діагностують, коли рівень цукру у крові після тривалого періоду голодування (близько 8-10 год.) становить від 5,6 до 6,9 ммоль/л, а за дві години після їжі – від 7,8 до 11,0 ммоль/л.
  • Діабет діагностують, коли рівень цукру у крові натще сягає меж  7,0 ммоль/л та вище, а за дві години після їжі та (або) рандомне дослідження є рівним або вищим за 11,1 ммоль/л.  2

Способи контролю рівня глюкози

Для людей з діабетом дуже важливо систематично моніторити стан власного здоров’я. Якщо рівень глюкози в крові вищий за норму, є загроза розвитку гіперглікемії3, а якщо її рівень падає критично низько, то існує небезпека розвитку гіпоглікемії4. Обидва стани можуть сягати критичної точки, аж до коми, та провокувати розвиток відповідних ускладнень та супутніх патологій.

Отже, контроль рівня глюкози в крові життєво важливий для людей з діабетом. Як саме можна його визначити?

Тести на рівень глюкози

  • У лабораторних умовах виконується тест HbА1c, аналіз на глікований гемоглобін, що оцінює усереднений рівень цукру в крові, котрий був актуальним останні 90 днів.
  • В домашніх умовах контроль цукру в крові можна виконати за допомогою звичайного глюкометра (виміри виконує людина самостійно) або системи бесперевного моніторингу глюкози (виміри виконує автоматична система з підшкірним датчиком). 5

Які фактори впливають на рівень цукру в крові

Рівень глюкози в крові залежить від низки умов. Глюкоза сягає вищого чи нижчого за норму рівня через:

  • харчування: глюкоза в крові залежить від кількості вуглеводів, котрі ви споживали протягом дня;
  • фізичну активність: глюкоза знижується під час фізичних вправ та підвищується, якщо ви не виконуєте їх звичний обсяг;
  • додаткові фактори: хвороба та побічні ефекти різноманітних ліків, котрі ви раніше не приймали, можуть призвести до того, що глюкоза неочікувано підвищиться або знизиться.

Саме тому моніторинг рівня глюкози для людей з діабетом є першочерговою задачею. Якщо глюкоза вийде за межі відведених норм, вам загрожує спочатку погіршення самопочуття, а згодом розвиток гіпер- або гіпоглікемії. 6

Чому рівень глюкози в крові може бути підвищений чи знижений

Протягом дня глюкоза багаторазово сягає то вищого, то нижчого рівня. Через що з’являються подібні стрибки?

Рівень глюкози підвищений, коли ви

  • забагато їсте (вищий, ніж зазвичай, обсяг вуглеводів у їжі);
  • забуваєте про спорт;
  • раптово зменшили дозування інсуліну або таблеток для зниження цукру;
  • почали приймати інші ліки (нейролептики, стероїди тощо);
  • хворієте (організм під час боротьби з хворобою синтезує гормони, що провокують підвищення глюкози в крові);
  • перебуваєте у стані стресу (стрес запускає активний синтез гормонів, від яких глюкоза в крові набуває більших обсягів);
  • відчули короткочасний біль (наприклад, від опіку чи порізу, що викликає підвищення цукру);
  • знаходитеся у періоді менструації (жіночій організм під час «критичних днів» продукує гормони, котрі можуть підвищувати глюкозу);
  • перебуваєте в стані зневоднення.

Рівень глюкози в крові знижений, коли ви

  • голодуєте, недостатньо їсте або обираєте їжу з меншим, ніж зазвичай, вмістом вуглеводів;
  • вживаєте алкоголь (особливо натще);
  • «перебрали» з дозуванням інсуліну або пігулок для контролю цукру;
  • почали вживати ліки, що провокують зниження глюкози;
  • займалися спортом довше чи (та) інтенсивніше, ніж у звичайні дні тренувань (навантаження також впливає на чутливість клітин до інсуліну і відповідно може вплинути на рівень глюкози). 7

Коли потрібно вимірювати рівень цукру в крові

Для людей з діабетом рівень глюкози в крові – не простий показник, а ознака успішного ведення терапії.  Коли ж потрібно слідкувати за цим показником?

Вам необхідно виміряти рівень цукру в крові впродовж доби

  • щоразу, коли ви збираєтеся поїсти;
  • за 1-2 години після сніданку/обіду/вечері;
  • перед тим, як збираєтеся лягти спати;
  • серед ночі (якщо ваш лікар рекомендує ретельний контроль стану).

Вам також необхідно виміряти рівень глюкози в крові у наступних ситуаціях

  • перед тренуванням або навантаженням (щоб оцінити необхідність додаткового перекусу);
  • під час та після спортивних занять чи фізичного навантаження;
  • якщо ви відчуваєте дискомфорт, схожий на ознаки дефіциту чи надлишку глюкози;
  • під час хвороби або стресового стану. 8

Детальніше в: Поміряли-записали-повторили: як і навіщо міряти рівень глюкози та вести щоденник замірів

UA21CD00067