Пошук
Close this search box.

Харчування при цукровому діабеті 2-го типу

Table of Contents

В основі лікування людей з діабетом лежить дієтичне харчування. Основи здорового харчування людей з цукровим діабетом аналогічні рекомендаціям для всіх інших людей. 

Основи здорового харчування включають: 

  • Їсти різноманітні продукти, щоб отримати енергію і необхідні вітаміни та мінерали; 
  • Їсти більше цільнозернових злакових, овочів, фруктів і знежирених (або з низьким вмістом жиру) молочних продуктів; 
  • Обмежити вживання їжі, що пройшла термічну обробку (смажені та копчені страви); 
  • Вживати їжу з меншим вмістом холестерину, насичених жирів і транс-жирів. 

Якщо Вам потрібно змінити свої звички харчування, робіть це поступово. Спочатку робіть одну або дві зміни в харчуванні на тиждень. Обов’язково занотуйте ті зміни, які Ви хотіли б внести на цьому тижні. Потім додавайте до Вашого переліку щотижня нові ідеї.

Харчування при ЦД-2

При діабеті 2-го типу принципове значення мають два моменти:

  1. Нормалізація рівня цукру в крові. Для цього необхідно контролювати прийом вуглеводів, які його підвищують.
  2. Нормалізація ваги. Для цього необхідно зменшити калорійність харчового раціону та підвищити фізичну активність.

Оскільки більшість людей, що мають цукровий діабет 2-го типу страждають ожирінням, основною метою дієти є нормалізація маси тіла. Тому пацієнтам з діабетом 2-го типу важливо не тільки контролювати вміст вуглеводів, але і калорійність харчового раціону. 

Як зменшити калорійність їжі

Для того, щоб зменшити калорійність їжі та позбутися надмірної ваги:

  • Розподіляйте заплановану на добу кількість їжі на 4-6 невеликих порцій. Не допускайте великих проміжків часу між прийомами їжі.
  • Якщо ви зголодніли, з’їжте овочі.
  • Пийте воду або прохолодні напої, настій шипшини без цукру – вода не містить калорій. Не втамовуйте спрагу молоком, оскільки воно містить і жири, що необхідно враховувати людям з ожирінням, і вуглеводи, які впливають на рівень цукру.
  • Не «знімайте пробу» під час готування їжі.
  • Не доїдайте за дітьми.
  • Не тримайте великих запасів їжі вдома, інакше обов’язково трапиться ситуація, коли щось потрібно доїсти, тому що воно зіпсується.
  • Не залишайте тістечка та інші кондитерські вироби на видному місці, а ще краще, якщо їх взагалі не буде в домі.
  • Користуйтесь маленькими тарілками – вони, навіть при невеликих порціях їжі, будуть виглядати переповненими.
  • Найбільш калорійними є продукти, що містять багато жирів.
  • Пам’ятайте про високу калорійність насіння та горіхів через високий вміст жирів.

Якщо у Вас цукровий діабет 2-го типу та Ви отримуєте цукрознижувальні таблетовані препарати або дотримуєтесь лише дієти, немає необхідності точно підраховувати кількість вуглеводів в їжі. Більшу увагу приділіть оцінці її калорійності!