Пошук
Close this search box.

Фактори ризику ЦД 2-го типу

Table of Contents

Перш за все, важливо зазначити, що фактори ризику цукрового діабету 2-го типу розподіляються на такі, які можливо модифікувати і які неможливо модифікувати. Першочергові профілактичні заходи повинні бути направленні на зниження внеску тих факторів ризику, які ми можемо змінити. Зокрема це стосується надлишкової маси тіла (вісцеральне ожиріння) і фізичної активності.

Фактори незмінні

Фактори ризику цукрового діабету 2-го типу, які неможливо модифікувати – це фактори, на які ми нажаль не можемо вплинути.

  • Генетичні порушення, спадковість
  • Сімейний анамнез цукрового діабету 2-го типу
  • Похилий вік
  • Маса тіла при народженні менше 2,5 кг або більше 4,0 кг

Фактори змінні

Фактори ризику цукрового діабету 2-го типу, які можна модифікувати – це фактори, на які ми можемо впливати і змінювати їх виразність.

  • Вісцеральне ожиріння
  • Дисліпідемія – порушення складу ліпідів у крові
  • Низька фізична активність
  • Нераціональне харчування (основний прийом їжі у вечірній час або вночі; недостатня кількість овочів та фруктів у денному раціоні; надлишкове споживання простих вуглеводів та тваринних жирів)
  • Значні коливання маси тіла на фоні нефізіологічних чи жорстких дієт
  • Артеріальна гіпертензія
  • Порушення сну
  • Стресові ситуації

Шкала FINDRISK

Традиційно, для визначення ймовірності ризику розвитку цукрового діабету у найближчі 10 років використовують шкалу FINDRISK, що розроблено Фінською діабетологічною асоціацією.

Пройдіть тест та визначте ризик розвитку цукрового діабету 2 типу

Основним фактором ризику цукрового діабету 2-го типу є надлишкова вага. Доведено, що зниження маси тіла приводить до зменшення ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу. В свою чергу при збільшенні маси тіла, збільшується частота порушень вуглеводного обміну, що «переростають» у цукровий діабет 2-го типу. Також достеменно доведено негативний вплив значного коливання маси тіла внаслідок різноманітних нефізіологічних дієтах, а саме короткочасне зниження ваги з наступним її поверненням. 

Розвиток цукрового діабету вагітних (гестаційний діабет) та/або народження дитини масою понад 4 кг є також факторами ризику цукрового діабету 2-го типу у жінки у майбутньому. Тому дуже важливо контролювати вагу тіла і рівень цукру в крові впродовж і після вагітності.

Жінкам з синдромом полікістозних яєчників також варто бути обачливими і частіше перевіряти рівень цукру у крові, оскільки при цьому синдромі спостерігається інсулінорезистентність, підвищення рівню контрінсулярних гормонів і порушення толерантності до глюкози.

При оцінці сімейного анамнезу беруться до уваги не лише генетичні фактори, а й вплив зовнішніх факторів (стиль життя, особливості харчування та рівень фізичної активності).

Значними факторами ризику розвитку цукрового діабету є низька фізична активність і переважання в щоденному раціоні простих вуглеводів та тваринних жирів. Як це не банально, але саме зміна звичок в харчуванні та фізичній активності здатна значно знизити ризик розвитку діабету.

Зменшення ризику

Для зменшення ризику цукрового діабету, експерти і лікарі рекомендують змінити відразу багато речей: знизити вагу, правильно харчуватись та бути фізично активним принаймні 30 хвилин на день. Але, іноді рекомендацій так багато, що це схоже на розпечену лаву, яка накриває нас одночасно, і ми не знаємо, з чого розпочати свій порятунок. Це також не просто, оскільки багато з нас живе в шаленому темпі і, для економії часу, віддає перевагу їжі з фаст-фуду. Іноді дійсно легше відвідати фаст-фуд, ніж з’їсти звичайне яблуко. Але останнім часом все більше уваги суспільства привертається до шкідливості фаст-фуду і, чудово, що швидка їжа поступово втрачає свою популярність.

Як розпочати зміни? Крок за кроком, протягом декількох місяців. Поступові зміни шкідливих звичок дозволяють досягати і утримувати нормальну вагу та запобігати розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Чудово, що лише декілька змін можуть покращити Ваш стан. Але перш за все, Ви маєте дійсно прагнути цих змін.

Перед початком, візьміть блокнот та ручку і занотуйте все, що Ви з’їли і настільки Ви були рухливі або фізично активні протягом дня. Для отримання реальних даних робіть таки нотатки на протязі декількох днів, а потім проаналізуйте їх і виберіть те, що Ви бажаєте змінити найбільше.

Не намагайтесь змінити зразу все й відразу. Цілі мають бути чіткими, реалістичними та охоплювати найближчий час.

  • Як довго Ви будете досягати цілі? (зміну потрібно запланувати на найближчий тиждень, місяць….)
  • Чи легко це зробити у Вашому повсякденному житті? (реалістичність цілі)
  • Ціль повинна бути чітко сформульованою.
  • Як часто Ви будете це робити?

Будь-які цілі мають бути реалістичними. Не намагайтесь зробити забагато одночасно.

Наприклад:

  1. Харчування: протягом наступного місяця (як довго?), 3 рази на тиждень (як часто?) Ви будете з’їдати по 1 фрукту під час 2-х найбільших перекусів протягом дня (мета реалістична і конкретна).
  2. Фізична активність. Протягом наступного місяця (як довго?), 3 рази на тиждень (як часто?) Ви будете займатися у спортзалі (мета реалістична і конкретна).

Так, поступово, Ви зможете змінити свій раціон та збільшити фізичну активність.