Діабет та пробіотики

Медициною вже встановлений зв’язок пошкодження кишкових бактерій із ризиком виникнення певних захворювань. Серед них і цукровий діабет та ожиріння.1 І саме на долю корисних бактерій – пробіотиків та пребіотиків – випала роль відновлення здорової кишкової мікрофлори.

Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
Діабет та пробіотики
Table of Contents

Для початку усвідомимо, що існують дві групи живих мікроорганізмів: пробіотики, вживання яких саме покращує мікрофлору кишківника, та пребіотики – «їжа» для пробіотиків та інших корисних мікроорганізмів кишківника, що допомагає їм розмножуватися. Дуже важливо для нормального функціонування кишківника та здоров’я в цілому отримувати як ті, так й інші.

Читайте також: «Симптоми діабету»

Чомусь, коли мова йде про живі бактерії, багато хто відразу уявляє собі лікарські препарати. Але це не так, їх з успіхом можна знайти в продуктах, при чому в найрізноманітніших. Найбільш відомі серед них лактобацили (Lactobacillus), біфідобактерії (Bifidobacterium), пропіоновокислі бактерії (Propionibacterium), стрептококи виду Streptococcus thermophilus, бактерії роду Lactococcus. Пробіотики містяться в кефірі, йогурті, квашеній капусті, солоних огірках, місо-супі, сирі (гауда, моцарела, чедер), квасі. Пребіотики містяться в бананах, яблуках, вівсянці, гречці, помідорах, цибулі, часнику, бобових, ягодах, спаржі.

Читайте також: «Корисні овочі для людей з діабетом»

У більш складних випадках, коли мікрофлору необхідно відновити швидко та потужно, саме тоді звертаються по допомогу до харчових добавок з пробіотиками.

Така важлива мікробіота

Для початку заручимося розумінням того, що між бактеріальним дисбактеріозом та запаленням в організмі існує переконливий зв’язок, і доведена ефективність прийому пробіотиків при аутоімунних, запальних та алергічних станах. Втім дослідження та випробування, як за участю тварин, так і людей, ще не завершені. Але цей механізм взаємодії та впливу очевидний.

Кількість бактерій в організмі дорівнює кількості клітин людини у співвідношенні 1:1, мікрофлору навіть іноді вважають окремим ендокринним органом, який розвивається з народженням дитини та впливає на важливі функції нашого організму, зокрема біохімічні реакції та метаболічні процеси. Нажаль, у сучасному житті, сповненому антибіотиків та рафінованої їжі, позбавленої клітковини та природних пробіотиків, ця важлива мікрофлора постійно зазнає руйнації.

Читайте також: «Гіперінсулінемія або підвищений інсулін: в чому небезпека?»

Зокрема, мікробіота кишківника у людей з ЦД 2 типу і у дорослих без діабету суттєво розрізняються. Це демонструє епохальне дослідження групи європейських та китайських вчених MetaHIT за підтримки Європейського Союзу (ЄС): певний дисбаланс в складі та функції кишкових бактерій призводить до інсулінорезистентності і тим самим підвищують ризик розвитку діабету 2-го типу. У таких пацієнтів констатовані мікробний дисбактеріоз кишківника та збільшення числа умовно-патогенних мікроорганізмів. Цілі бактерії, а також їх продукти та метаболіти, зокрема ліполісахариди (ЛПС), проникають у кровотік через порушення проникності слизової оболонки кишківника, що викликає метаболічну ендотоксемію (накопичення ендотоксинів у крові), запалення, порушення метаболізму глюкози, інсулінорезистентність, ожиріння та сприяє розвитку метаболічного синдрому, цукровий діабет 2-го типу та інші паталогічні стани. 2

Читайте також: «Ожиріння – двоюрідний брат діабету»

Безперечна користь пробіотиків3

Перелік основних переваг пробіотиків для здоров’я, сподіваємося, явно демонструє важливість їх постійного надходження до нашого організму.

  • Допомагають збалансувати корисні бактерії в травній системі.
  • Можуть допомогти попередити та вилікувати діарею.
  • Деякі штами пробіотиків можуть допомогти зберегти здоров’я серцево-судинної системи.
  • Можуть знизити тяжкість алергій та екземи.
  • Здатні допомогти зменшити симптоми деяких розладів травлення.
  • Можуть допомогти зміцнити вашу імунну систему.
  • Позитивно впливають на обмін вуглеводів через зменшення резистентності тканин до інсуліну

Читайте також: «Дієта при діабеті 2-го типу»

Пробіотики та метаболізм глюкози

Отже додатково введені пробіотики можуть покращити засвоєння вуглеводів організмом. Відбувається це за рахунок того, що ці чудодійні маленькі організми здатні знизити запалення та знизити швидкість руйнування клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін.

Читайте також: «Такі різні вуглеводи»

В огляді семи досліджень за участю людей з цукровим діабетом 2-го типу зазначається: у тих, хто приймав пробіотики протягом двох місяців, було досягнуто зниження рівня цукру в крові натще на 1 ммоль/л та зниження A1C  на 0,53% у порівнянні з тими, хто приймав плацебо. В учасників досліджень, що приймали більш ніж один різновид бактерій, рівень глікемії в середньому знизився на 2 ммоль/л. І хоча про ідеальну комбінацію «бактерій життя» для терапії цукрового діабету  вченим не відомо, поєднання L. acidophilus , B. bifidum и L. Rhamnosus точно має позитивний ефект. 4

То ж, людям з діабетом однозначно варто включити в раціон продукти з про- та пребіотиками – вони напрочуд різноманітні, смачні та кулінарно-універсальні. А також проконсультуватися зі своїм лікарем щодо необхідності включити у терапію діабету добавки з пробіотиками.

Більше здорових рецептів та корисних порад – у розділі «Харчування»

UA21CD00092