Вчені довели, що картопля не завдає шкоди при діабеті

Пюре цілком безпечне, якщо воно є частиною збалансованого меню
Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
pounded potato

Картоплю відносять до продуктів з високим глікемічним індексом (ГІ), які не рекомендують вживати людям з діабетом 2-го типу. Раціон за цієї хвороби, навпаки, має бути багатим на страви з низьким ГІ — як-то цільнозерновий хліб, бобові або рис басматі.

Група дослідників з Австралійського католицького університету перевірила¹, чи справді картопля є шкідливою, залучивши до експерименту 24 добровольців з діабетом 2-го типу. На вечерю учасники отримували або очищену білу картоплю (варену, смажену, чи варену і охолоджену), або рис басматі, який належить до продуктів з низьким ГІ. В обох випадках гарнір доповнювали м’ясом курчати та овочами.

Вчені брали зразки крові учасників після їжі, а також спостерігали за рівнем цукру кожного під час сну. Виявилось, що глікемічна реакція після вечері з картоплею була тією самою, що й після вечері з рисом.

“Хоча врахування ГІ є важливим при терапії діабету, не варто повністю виключати продукти із раціону лише через високий ГІ,  — запевняє провідна авторка дослідження Брук Делвін. — Якщо споживати їх не окремо, а як складову здорової вечері, вони не мають негативного впливу на рівень глюкози”.²

UKR.DIA.MCM.24.12.2020.14