В основі лікування людей з діабетом лежить дієтичне харчування. Основи здорового харчування людей з цукровим діабетом аналогічні рекомендаціям для всіх інших людей.
Основи здорового харчування включають:
- Їсти різноманітні продукти, щоб отримати енергію і необхідні вітаміни та мінерали;
- Їсти більше цільнозернових злакових, овочів, фруктів і знежирених (або з низьким вмістом жиру) молочних продуктів;
- Обмежити вживання їжі, що пройшла термічну обробку (смажені та копчені страви);
- Вживати їжу з меншим вмістом холестерину, насичених жирів і транс-жирів.
Якщо Вам потрібно змінити свої звички харчування, робіть це поступово. Спочатку робіть одну або дві зміни в харчуванні на тиждень. Обов’язково занотуйте ті зміни, які Ви хотіли б внести на цьому тижні. Потім додавайте до Вашого переліку щотижня нові ідеї.
Харчування при ЦД-2
При діабеті 2-го типу принципове значення мають два моменти:
- Нормалізація рівня цукру в крові. Для цього необхідно контролювати прийом вуглеводів, які його підвищують.
- Нормалізація ваги. Для цього необхідно зменшити калорійність харчового раціону та підвищити фізичну активність.
Оскільки більшість людей, що мають цукровий діабет 2-го типу страждають ожирінням, основною метою дієти є нормалізація маси тіла. Тому пацієнтам з діабетом 2-го типу важливо не тільки контролювати вміст вуглеводів, але і калорійність харчового раціону.
Як зменшити калорійність їжі
Для того, щоб зменшити калорійність їжі та позбутися надмірної ваги:
- Розподіляйте заплановану на добу кількість їжі на 4-6 невеликих порцій. Не допускайте великих проміжків часу між прийомами їжі.
- Якщо ви зголодніли, з’їжте овочі.
- Пийте воду або прохолодні напої, настій шипшини без цукру – вода не містить калорій. Не втамовуйте спрагу молоком, оскільки воно містить і жири, що необхідно враховувати людям з ожирінням, і вуглеводи, які впливають на рівень цукру.
- Не «знімайте пробу» під час готування їжі.
- Не доїдайте за дітьми.
- Не тримайте великих запасів їжі вдома, інакше обов’язково трапиться ситуація, коли щось потрібно доїсти, тому що воно зіпсується.
- Не залишайте тістечка та інші кондитерські вироби на видному місці, а ще краще, якщо їх взагалі не буде в домі.
- Користуйтесь маленькими тарілками – вони, навіть при невеликих порціях їжі, будуть виглядати переповненими.
- Найбільш калорійними є продукти, що містять багато жирів.
- Пам’ятайте про високу калорійність насіння та горіхів через високий вміст жирів.
Якщо у Вас цукровий діабет 2-го типу та Ви отримуєте цукрознижувальні таблетовані препарати або дотримуєтесь лише дієти, немає необхідності точно підраховувати кількість вуглеводів в їжі. Більшу увагу приділіть оцінці її калорійності!