Міжнародна група вчених проаналізувала зразки крові майже 10 000 добровольців з діабетом 2-го типу та понад 13 000 здорових людей на вміст вітаміну С та каротиноїдів — рослинних пігментів, які надають фруктам та овочам яскравого кольору. Таким чином вони з’ясували об’єм споживання свіжих рослинних продуктів у кожної конкретної особи.
В результаті науковці дійшли висновку, що учасники, які споживали найбільше фруктів та овочів, вдвічі менше ризикували захворіти на діабет 2-го типу, порівнюючи з тими, хто майже виключив рослинну їжу зі свого раціону.
“Хоча про переваги овочів та фруктів відомо впродовж десятиліть, раніше не було впевненості щодо їх ролі у запобіганні діабету, — пояснює керівник проекту, професорка Кембриджського університету Ніта Форугі. — Наше дослідження демонструє, що навіть незначне збільшення свіжих рослинних продуктів у меню знижує вірогідність розвитку цієї хвороби”.1