Натрій і діабет. Солити чи не солити?..

Довкола солі не перший рік киплять майже шекспірівські пристрасті. Її називали білою смертю, білою отрутою, пропонували геть від неї відмовитися. Але чи настільки страшний чорт, як його малюють? І найголовніше – чи можна вживати сіль людям з діабетом? Будемо розбиратися
Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
рисунок сердце из соли

До чого тут сіль до діабету?

У нашому організмі натрій відповідає за контроль рідин, допомагає підтримувати нормальний об’єм циркулюючої крові та рівень кров’яного тиску. Якщо ви вживаєте забагато солі, тиск може піднятися. У результаті у тілі накопичуватиметься рідина. Через це можуть виникати небезпечні для людей з діабетом проблеми, наприклад, набряки ніг.1

Якщо у вас діабет чи предіабет, велика кількість вживаного натрію може погіршити ваш стан. Все тому, що сіль підвищує кров’яний тиск та робить вас вразливішими до інсульту, хвороб серця та нирок – і без того частих ускладнень у людей з діабетом.1

Чи шкодить сіль людям без діабету?

Дослідження показують, що шкодить. Вчені виявили, що отриманий з солі натрій може підвищити ризик захворіти на діабет 2-го типу.  Вони пояснюють, що надмірне вживання солі впливає на інсулінорезистентність , викликає гіпертензію та зайву вагу.2

І що тепер робити?

Не лякайтеся – повністю відмовлятися від солі не доведеться. Треба лише контролювати її кількість.

Більшість людей вживають від 6 до 18 грамів солі щодня. Це приблизно 1-3 чайні ложки. Людям з цукровим діабетом варто зменшити цю кількість, щоб не ризикувати здоров’ям (підвищенням тиску, зокрема).3

Американська кардіологічна асоціація (American Heart Association) радить усім людям, незалежно від віку та стану здоров’я, вживати не більше ніж 1500 мг натрію на день.3

Як визначати кількість натрію?

Дуже просто:

  • в 1 грамі 1000 міліграмів;
  • у одній чайній ложці – 5,5 грамів солі, що дорівнює 2300 мг натрію.4

У яких продуктах забагато натрію?

У більшості продуктів є хоча б дрібка солі. Але в оброблених, готових та розфасованих стравах її може бути небезпечно багато. Тому краще уникати:

  • бекону, сосисок, шинки, ковбас та солонини;
  • консервованої риби;
  • замороженої, панірованої чи копченої риби;
  • консервованих овочів, супів, томатного соку;
  • напівфабрикатів;
  • закусок, наприклад, крекерів, претцелів та чипсів;
  • випічки;
  • сирів;
  • оливок, солоних огірків, заправок для салатів, соєвого соусу та соусу для стейків.3

У багатьох магазинах є альтернатива з низьким вмістом натрію. Шукайте кількість натрію на етикетці продукту, а ще краще – проконсультуйтеся з дієтологом та підберіть ідеальне для себе меню.

Чим замінити сіль під час готування?

Зменшення кількості натрію – чудовий шанс покреативити на кухні! Старайтесь більше їсти вдома та готувати «з нуля», бо так ви точно знатимете, скільки солі у вашій страві.

Можна замінити звичну вам сіль (адже це дійсно просто харчова звичка!) на інші корисніші спеції:

  • часник;
  • імбир;
  • трави;
  • лимон;
  • натуральний оцет;
  • перець.1

Важливо!

Не забувайте про обачність: перевіряйте, чи не містять додаткової солі спеції, якими ви користуєтесь. І не використовуйте пом’якшену воду для пиття чи готування, адже до неї додають сіль.

Якщо руки весь час так і тягнуться до солі, дійте рішуче – приберіть сільничку зі столу!1

Підведемо риску

Сам по собі натрій не спричиняє діабет, але він може викликати підвищений тиск, надмірну вагу та інсулінорезистентність. У людей з діабетом чи предіабетом він підвищує ризики серйозних ускладнень, наприклад, хвороб серця чи інсульту. Тому важливо слідкувати за кількістю вжитого натрію та не налягати на солоненьке.

UA21CD00026