Вуглеводи та діабет. Скільки заховано в одному тістечку або про зв’язок вуглеводів і діабету

У вуглеводів непроста репутація. Їх називають винуватцями зайвих кілограмів, ворогами здорового харчування та навіть радять викреслити їх з раціону раз і назавжди. Але чи все так однозначно? І як же вуглеводи впливають на наш цукор в крові? Сьогодні розставляємо всі крапки над «і».
Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
вироби з борошна

Як вуглеводи пов’язані з цукрами?

Коли ви їсте вуглеводи, організм розщеплює їх до одиниць глюкози, глюкози, яка всмоктується у кров. Коли рівень цукру у крові підвищується, підшлункова залоза виробляє гормон інсулін. Він допомагає глюкозі потрапити до клітин вашого тіла.

У людей без діабету цукор весь день залишається у межах норми. Людям з діабетом підтримувати його у нормі набагато складніше. А це робити необхідно, адже зависокі чи занизькі рівні глюкози можуть сильно нашкодити організму.1

З усіх макропоживних речовин – білків, жирів та вуглеводів – останні мають найбільший вплив на рівні цукру. Саме тому людям з діабетом можуть знадобитися великі дози інсуліну чи ліків, якщо вони вживатимуть багато вуглеводів.1

Якщо я їстиму мало вуглеводів, мої цукри будуть в нормі?

Вчені запевняють, що так. Дослідження показують, що дієта з низьким вмістом вуглеводів зменшує або навіть скасовує потребу у медикаментах та значно знижує рівні цукру. До того ж, дослідники наполягають, що на відміну від ліків, у такої дієти немає побічних ефектів.2

 Дієта з обмеженням вуглеводів добре працює у довгостроковій перспективі. Під час одного з досліджень люди з діабетом 2-го типу півроку дотримувалися дієти зі зниженим вмістом вуглеводів. За цей період вони і знизили вагу, і досягли стабільних рівень цукру.3 Більше того, двоє піддослідних, які дотримувалися цієї дієти протягом трьох та двох років відповідно, схудли на 20 кг та позбавилися від усіх ознак діабету.3

Людям з діабетом 1-го типу зменшення кількості вуглеводів також йде на користь. Заради одного з досліджень люди з діабетом 1-го типу чотири роки дотримувалися низьковуглеводної дієти. Протягом цього часу кожен другий учасник досяг значного довготривалого зниження рівня HbA1c.3

Цікаво, що до винайдення інсуліну в 1921 році, дієта з дуже низьким вмістом вуглеводів була основним методом лікування діабету.4

Частину вуглеводів прибрали. Як їсти ті, що залишилися?

Якщо у вас діабет 1-го типу, це залежить від того, як ви вживаєте інсулін.

Якщо ви застосовуєте фіксовану кількість препарату двічі на день, краще їсти однакову порцію вуглеводів кожного для в один і той самий час. Важливо визначити правильну для вас кількість вуглеводів та дотримуватися цих норм. Перебір вуглеводів може викликати зависокий рівень цукру у крові, а недобір – стати причиною гіпоглікемії.

Якщо ви дотримуєтеся базал-болюсної терапії, ваш режим вуглеводів буде трохи гнучкішим. Більшість людей на такій терапії рахують кількість вуглеводів, яку вони з’їдять чи вип’ють, а потім розраховують, скільки інсуліну їм потрібно ввести. Також під час підрахунку варто брати до уваги інші фактори: фізичні навантаження, попередні епізоди гіпоглікемії, будь-які інфекції.5

Про те, як визначити правильну дозу інсуліну в кореляції зі своїм раціоном – у статті «Хлібні одиниці»

Людям з діабетом обмеження вуглеводів знизить кількість вживаних  калорій. А обмежені калорії допоможуть схуднути.

Пам’ятайте, що низьковуглеводна дієта стабілізує рівні HbA1c, холестерину та тиску та зменшує вашу потребу в ліках.5

Як зрозуміти, скільки мені можна їсти вуглеводів?

Американська діабетологічна асоціація запевняє, що не існує єдиної дієти, яка підійде будь-кому. Вона рекомендує порадитися зі своїм лікарем щодо харчування та розробити індивідуальне меню.

Щоб визначити ідеальну кількість вуглеводів для вашого організму, можна виміряти рівень цукру у крові перед їжею та за одну-дві години після неї. Поки ваш рівень глюкози залишається нижче за 140 мг/дл або 8 ммоль/л, ви можете їсти 6, 10 чи 25 грамів вуглеводів за один раз.1

Які продукти краще не їсти?

Варто бути обережним з продуктами, які підвищують рівень цукру в крові.

Докладніше про «небезпечні продукти» – у матеріалі «Харчування при цукровому діабеті 1-го типу»

Які продукти можна їсти?

Ті, у яких мало вуглеводів. Їжте, але зважайте на калорійність та кількість жирів:

  • м’ясо, птицю, морепродукти;
  • яйця;
  • сир;
  • більшість овочів;
  • авокадо;
  • оливки;
  • оливкову, лляну та кокосову олії;
  • масло, вершки, сметану, кремовий сир.1

Які продукти краще обмежити? (Звичайно, про фаст-фуд, торти та круасани тут мова взагалі не йде!)

  • Ягоди – не більше однієї чашки.
  • Грецький йогурт – одна чашка чи менше.
  • Кисломолочний сир – півчашки чи менше.
  • Горіхи та арахіс – 30-60 грамів.
  • Насіння льону чи чіа – 2 чайні ложки.
  • Чорний шоколад – не більше 30 грамів.
  • Лікер – 50 грамів.
  • Сухе червоне чи біле вино – 120 грамів.1

Отже…

З вуглеводами треба бути обачними. Забагато вуглеводів – погано, замало – теж недобре. Тому варто знайти «свої» вуглеводи у «своїй» кількості – так вони вас точно «не підведуть».

UA21CD00023