Глюкагоноподібний пептид-1 (ГПП-1): прогресивне лікування діабету

Глюкагоноподібний пептид-1, ГПП-1 – гормон кишкового тракту, що починає продукуватися в організмі за кілька хвилин після їжі. Він стимулює синтез інсуліну та знижує апетит, вчасно формуючи відчуття насичення
Поділитися на facebook
Поділитися на telegram
Поділитися на linkedin
Поділитися на email
Поділитися на print
тарелка спагетти соус

ГПП-1 є основою багатьох сучасних препаратів для лікування цукрового діабету 2-го типу й ожиріння та базою для розробки нових ефективних ліків. 1

Як працює ГПП-1?

Глюкагоноподібний пептид-1 (Glucagon like peptide-1 (GLP-1) виробляється в основному клітинами слизової оболонки тонкої кишки (так званими L-клітинами). Додаткова секреція невеликої кількості гормону проходить у підшлунковій залозі та центральній нервовій системі.

ГПП-1 виконує кілька важливих функцій:

  • посилює виробництво та вивільнення інсуліну під час їжі 2 та стримує вивільнення глюкагону (гормону підшлункової залози, що, на відміну від інсуліну, допомагає підвищити надто низький рівень цукру в крові). 3 Це обмежує стрибки глюкози в крові після їжі.
  • збільшує об’єм клітин підшлункової залози, що виробляють інсулін (бета-клітин);
  • пригнічує перистальтику кишківника, збільшуючи час між випорожненнями;
  • посилює відчуття насичення під час та між прийомами їжі, впливаючи на центри апетиту в мозку. 4

Яким чином наше тіло «співпрацює» з ГПП-1?

Прийом їжі стимулює продукування глюкагоноподібного пептиду-1 в організмі. Гормон можна виявити в крові вже за 10 хвилин після їжі.

ГПП-1 залишається в крові протягом декількох годин та циркулює у кровотоку, допомагаючи зробити наше харчування максимально корисним для організму. 5.1

Проблема зниження рівня продукування ГПП-1

Через те, що однією з основних ролей ГПП-1 є регулювання апетиту, зменшення рівня гормону в крові провокує розлад харчової поведінки: людина вживає набагато більше їжі та робить перекуси між основними прийомами. 5.2

Медики провели ряд дослідів рівня ГПП-1 у людей з діабетом. Частина піддослідних з діабетом 2-го типу при тестуванні рівня секреції ГПП-1 під час проведення тесту на толерантність до глюкози продемонструвала зниження рівня продукування ГПП-1.

Висновок лікарів твердить, що у людей з діабетом 2-го типу через зниження ефективності спрацювання ГПП-1 спостерігається розлад балансу використання організмом інсуліну.

Також існує думка, що моніторинг рівня гормону з метою вчасного виявлення факту зниження рівня продукування ГПП-1 в організмі може бути засобом прогнозування розвитку предіабету у дорослих. 6

Користь використання аналогів ГПП-1 для лікування діабету.

Препарати на основі ГПП-1 є ефективними для людей з діабетом, підшлункова залоза яких ще не остаточно втратила можливість продукування інсуліну. Найбільш важливим ефектом дії глюкагоноподібного пептиду-1 є посилення стимульованої глюкозою секреції інсуліну у бета-клітинах. ГПП-1 також покращує функцію відновлення та зменшує апоптоз (процес клітинної загибелі) бета-клітин.

Крім того, глюкагоноподібний пептид-1, як вже вказувалося, зменшує секрецію глюкагону, сприяє природному регулюванню апетиту, затримує випорожнення кишківника та стимулює периферичне захоплення глюкози з крові. 7

Отже, в цілому, гормон ефективно покращує метаболізм людей з діабетом 2-го типу.

Досліди демонструють, що безперервне підшкірне введення ГПП-1 значно покращує профілі глюкози, знижує масу тіла та регулює рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) у крові. 8

Все це є надзвичайно важливим у терапії діабету, саме тому медики покладають великі сподівання на наявні та потенційні розробки ліків з використанням ГПП-1.

UA21CD00025